22 Comenius Senior Fellows in het hoger onderwijs van start

Tweeëntwintig onderwijsprofessionals gaan hun visie en plannen voor onderwijsvernieuwing in het hoger onderwijs waarmaken. Dit doen zij met een Comenius Senior Fellow-beurs van 100.000 euro, waarmee ze een innovatie of verbetering binnen hun eigen opleiding kunnen doorvoeren. De Teaching Fellowprojecten hebben een looptijd van 24 maanden. De projectleiders zijn over het algemeen ervaren onderwijsprofessionals met minimaal 5 jaar onderwijservaring.

Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma stelt docenten in staat om, in geest van de naamgever van het programma, hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. De komende jaren zal het Comeniusprogramma uitgroeien tot een programma dat jaarlijks een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk maakt. Door excellent en bevlogen docentschap zichtbaar te waarderen, wil de overheid nadrukkelijk ook een bijdrage leveren aan meer gevarieerde carrières van docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten.

Binnen het Comeniusprogramma zijn er drie soorten beurzen. Per beurs gelden verschillende eisen aan het dienstverband, de positie en de ervaring van de hoofdaanvrager.
– Teaching Fellows, voor een innovatie binnen éen cursus of onderwijsonderdeel (50.000 euro). Bekijk de 46 toekenningen.
– Senior Fellows, voor innovatie binnen een gehele opleiding (100.000 euro). Bekijk de 22 toekenningen.
– Leadership Fellows, voor een innovatie gericht op éen of meerdere faculteiten, of een hele instelling (250.000 euro). Bekijk de 6 toekenningen.

Thema’s

Er kon in deze tweede ronde ingediend worden op de volgende thema’s:
– Gepersonaliseerd onderwijs
– Gelijke Kansen
– Hoger Onderwijs in verbinding met de samenleving
– Vrij (over de volledige breedte van de Strategische agenda voor het Hoger Onderwijs)

Het budget voor de beurzen wordt beschikbaar gesteld door het ministerie van OCW. De Comenius Fellows treden toe tot het Comenius Netwerk van de KNAW.

Meer informatie