4 nieuwe Comenius Leadership Fellows in het hoger onderwijs van start

Het NRO heeft voor de derde keer vier Comenius Leadership Fellow-beurzen van 500.000 euro toegekend. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stelt het budget voor deze beurzen beschikbaar. Deze onderwijsprofessionals krijgen daarmee de kans om hun visie voor onderwijsvernieuwing binnen hun eigen instelling waar te maken. De Leadership Fellows zijn voorgedragen door hun instelling en treden toe tot het ComeniusNetwerk. Het hele hoger onderwijs kan zo profiteren van de vernieuwingen die dankzij het Comeniusprogramma tot stand komen.

Comeniusprogramma

Het Comeniusprogramma stelt docenten in staat om, in geest van de naamgever van het programma, hun visie op onderwijs in de praktijk te brengen. De komende jaren zal het Comeniusprogramma verder uitgroeien tot een programma dat jaarlijks een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk maakt. Door excellent en bevlogen docentschap zichtbaar te waarderen, wil de overheid nadrukkelijk ook een bijdrage leveren aan meer gevarieerde carrières van docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten.

Binnen het Comeniusprogramma zijn er drie soorten beurzen. Per beurs gelden verschillende eisen aan het dienstverband, de positie en de ervaring van de hoofdaanvrager.

  • Teaching Fellows, voor een innovatie binnen éen cursus of onderwijsonderdeel (50.000 euro).
  • Senior Fellows, voor innovatie binnen een gehele opleiding (100.000 euro).
  • Leadership Fellows, voor een innovatie gericht op éen of meerdere faculteiten, of een hele instelling (500.000 euro).

De minister heeft de thema’s voor 2021 bekend gemaakt en de calls for proposals staan online. De deadlines voor het indienen van intentieverklaringen zijn begin september.

» Bekijk de samenvattingen van alle toegekende Comeniusprojecten