Het NRO op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT)

  • t/m
Docent voor de klas, leerlingen steken hand omhoog

Van 24 t/m 28 januari is het NRO aanwezig op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), het vakevent voor professionals in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, het primair en voortgezet onderwijs. Weten wat wel en wat niet werkt voor jouw onderwijs? Het NRO helpt je op weg met onderwijsontwikkeling.

Maak kennis met het NRO tijdens de NOT in de Jaarbeurs Utrecht en ontdek wat kennis uit onderzoek voor jou kan betekenen. Het NRO bundelt de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek over belangrijke onderwijsthema's en biedt artikelen, thematische overzichten, toolkits, praktische handreikingen en antwoorden op onderwijsvragen. 

Programma

Verken hoe je (meer) evidence-informed kunt werken:

  • Maak kennis met de meest recente inzichten uit onderzoek naar welbevinden, begrijpend lezen, taalstimulering en leesmotivatie, en nog veel meer belangrijke onderwijsthema’s.
  • Stel jouw jeugd- of onderwijsvraag en krijg een op onderzoek gebaseerd antwoord over wat wel en wat niet werkt. Meer dan 600 onderwijsprofessionals gingen je voor.
  • Vind handvatten voor het creëren van een onderzoekscultuur op school en andere vraagstukken die bij jou op school of in de klas spelen.

We ontmoeten je graag bij onze stand. Je vindt het NRO in hal 3, bij stand A022.

Kennissessies

Verrijk je kennis in onze kennissessies.

Het jonge kind aan het woord! Zo stimuleer je mondelinge taalvaardigheid en begrijpend luisteren bij jonge kinderen | Cathy van Tuijl
Woensdag 25 januari van 14.30 tot 15.15 uur

Taal is het instrument waarmee we leren. Juist op jonge leeftijd kunnen er belangrijke stappen gezet worden voor het latere leren zoals de taalontwikkeling. Vaak is er minder aandacht voor mondelinge taalvaardigheid, terwijl dit een belangrijke voorwaardelijke vaardigheid is voor leesbegrip later. Wat weten hier precies over uit onderzoek? Ontdek in deze kennissessie hoe je als leraar of schoolleider de ontwikkeling van mondelinge taalvaardigheid en begrijpend luisteren kunt stimuleren bij jonge kinderen. Meer informatie

Cathy van Tuijl werkt als universitair docent bij Pedagogiek van de Universiteit Utrecht en als lector Jonge Kind Educatie bij de Academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion. Ook is zij actief als Onderwijskansen-ambassadeur voor het NRO. Ze is gedreven om wetenschappelijke inzichten over de invloed van de omgeving op de ontwikkeling van kinderen te delen met en te vertalen naar de onderwijspraktijk. 

Wie zit naast wie? Ontdek het effect van het husselen van groepen | Marianne Hooijsma
Vrijdag 27 januari 2023, van 15:30 – 16:15 uur

Gebeurt het op jouw school ook? Het ‘husselen’ van groepen, om de dynamiek en het sociale klimaat te verbeteren? Bij de Kennisrotonde van het NRO ontdekten we dat over de effecten daarvan weinig bekend is. Over het herverdelen van zitplaatsen binnen een klas weten we wel steeds meer. Kom naar deze sessie en ontdek wat onderwijsonderzoek voor jou kan betekenen. Meer informatie

Marianne Hooijsma is onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut en werkt als kennismakelaar bij de Kennisrotonde van het NRO. Haar expertise is kennisgedreven werken. Bij de Kennisrotonde beantwoordt ze vragen over het snijvlak onderwijs en jeugd en het pedagogische karakter van het onderwijs.

Begrijpend lezen, hoe dan?! Handvatten voor effectief leesonderwijs op jouw school | Mirjam Snel
Zaterdag 28 januari van 15.30 tot 16.15 uur

Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen in jouw klas kunnen leren van de teksten die ze lezen? Uit onderzoek weten we veel over effectief leesonderwijs. In deze kennissessie ontdek je welke elementen van effectief leesonderwijs je kunt inzetten in jouw klas. Deze elementen zijn uitgewerkt in een gloednieuwe kwaliteitswaaier voor leraren, leesdeskundige(n), de schoolleider en het bestuur, waar je direct mee aan de slag kunt in de klas en op school. De kwaliteitswaaier is gemaakt door de Kennistafel Effectief leesonderwijs, een initiatief van de PO-Raad, VO-raad en het NRO. Meer informatie

Dr. Mirjam Snel begon haar loopbaan als groepsleerkracht op een basisschool en werkt inmiddels als hogeschoolhoofddocent taal/lezen aan de Hogeschool Utrecht. Mirjam ontwikkelt en verzorgt onderwijs op de HUpabo, doet onderzoek en begeleidt scholen. Daarnaast is zij voorzitter van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs (NRO), hoofdredacteur van Tijdschrift Taal en lid van de Taalraad.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023; van 10.00-17.00 uur (op woensdag tot 19.30 uur)
  • Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht
  • Kosten: geen

Meld je gratis aan

Je kunt je gratis bezoekerspas aanvragen op de website van de NOT. 

Registreer je voor de NOT