Daisy Beelen wint NRO-verbindingsprijs voor leraren 2018

Daisy Beelen (Nova College) is tijdens het NRO-congres op 31 oktober uitgeroepen tot winnaar van de NRO-verbindingsprijs voor leraren. Zij ontving de prijs van € 2.000 voor de doeltreffende wijze waarop zij onderzoek heeft gebruikt om studenten mbo ICT niveau 2 perspectief te bieden op de arbeidsmarkt. Deze studenten krijgen in het gesimuleerde bedrijf de kans om in een veilige omgeving hun werknemersvaardigheden te ontwikkelen.

De NRO-verbindingsprijs voor leraren onderstreept het belang van het gebruik van onderzoek in de onderwijspraktijk. De deskundige jury nomineerde drie kandidaten. De andere genomineerden waren:

Over de winnaar

Daisy Beelen en haar collega’s veranderden een magazijn in de school tot een echte werkplek waarin de studenten samenwerken aan het gebruiksklaar maken van afgeschreven schoolapparatuur. De apparatuur wordt vervolgens opnieuw gebruikt op middelbare scholen die als klant aan het project meewerken. De student ontwikkelt verantwoordelijkheidsgevoel en werknemersvaardigheden en wordt zo binnen het onderwijs gehouden. Daisy Beelen en haar team merken dat deze manier van werken zijn vruchten afwerpt.

De jury prijst de maatschappelijke relevantie van deze inzending en de manier waarop verschillende theoretische modellen, gericht op gedragsverandering, worden gebruikt in dit project. Daarnaast is de jury onder de indruk van het gegeven dat leerlingen intensief bij de opzet van het hele proces worden betrokken.

De jury van de NRO-verbindingsprijs voor leraren 2018

  • Wilfried Admiraal – hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Leiden
  • Henriëtte Maassen van den Brink (voorzitter) – voorzitter van de Onderwijsraad
  • Dick van der Wateren – docent natuurkunde en nl&t aan het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, wetenschapper, auteur en edublogger
  • Liesbeth Breek – docente Frans en onderwijsontwikkelaar Petrus Canisius College Alkmaar, auteur lesmethode Frans en docententrainer
  • Erna Winter – leerkracht BS Joseph Roosendaal
  • Mila Bosman – docente HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur Rotterdam

De NRO-verbindingsprijs voor leraren is een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Onderwijscoöperatie en de Vereniging voor Onderwijs Research. De prijs werd dit jaar voor de derde maal uitgereikt. Naast de NRO-verbindingsprijs voor leraren werd tijdens het congres ook de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers uitgereikt, bestemd voor de onderzoeker die op doeltreffende wijze onderzoek verbindt aan de onderwijspraktijk.

» lees het volledige juryrapport van de NRO‐verbindingsprijs voor leraren 2018