Granting
NRO has a fixed annual budget of about 15 million euros which it spends on funding of education research. In addition to this, NRO receives additional financial resources for research into specific themes and policies.
Reikwijdte van het NRO-onderwijsonderzoek
Het NRO beslaat een breed werkveld:
- Onderzoek gaat over voor- en vroegschoolse educatie (VVE) tot en met het hoger onderwijs, inclusief speciaal onderwijs, volwasseneneducatie en na- en bijscholing.
- Diverse disciplines zijn betrokken bij de uitvoering van het onderzoek, zoals onderwijskunde, psychologie, pedagogiek, vakdidactiek, sociologie, rechten, bestuurskunde, economie, ethiek en neurowetenschappen.
- De onderwerpen variëren van onderzoek ‘in de klas’ (zoals over leraar/leerling-interactie) tot ‘in de maatschappij’, zoals over de bestrijding van onderwijsachterstanden. Dit krijgt per programma nadere toespitsing en specificering.
Afhankelijk van het onderzoeksdoel varieert het theoretisch perspectief: veel onderwijsonderzoek is multidisciplinair. Ook het soort onderzoek (verkennend, relationeel, verklarend enzovoort), het onderzoeksdesign en de methoden zijn afhankelijk van het onderzoeksdoel. Deze staan voor het NRO dus niet van tevoren vast.
NRO-thema’s 2016-2019
De NRO-programmering voor 2016-2019 bevat de zeven hoofdthema’s waarnaar het NRO tot 2020 onderzoek zal uitzetten via nieuwe calls for proposals.
De volgende thema’s zijn vastgesteld in het meerjarenprogramma:
- onderwijsaanbod en curriculum;
- onderwijs en technologie;
- de socialiserende functie van onderwijs;
- ontwikkeling van onderwijsprofessionals;
- onderwijs en levensloop;
- het onderwijsbestel en sturing van en in het onderwijs;
- onderwijsvernieuwing en de rol van onderzoek.
Totstandkoming van het meerjarenprogramma
Het NRO-meerjarenprogramma kwam tot stand op basis van een online enquête, zeven verkennende bijeenkomsten en enkele losse besprekingen met belanghebbenden. Er is geput uit een aantal bestaande publicaties en de NRO-programmaraden hebben vervolgens aanwijzingen gegeven voor een verdere prioritering en toespitsing van de te onderzoeken hoofdthema’s. Daarop zijn per onderwerp deskundigen gevraagd de geselecteerde hoofdthema’s verder uit te werken.