Subsidiemogelijkheden bij andere organisaties

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waaraan het NRO is verbonden, heeft diverse financieringsvormen voor onderwijsonderzoek:

LerarenOntwikkelFonds (LOF) / Schoolkracht

Het LerarenOntwikkelFonds was er voor leraren uit primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Zij konden er een aanvraag doen voor een jaar lang ondersteuning, die onder meer bestond uit een financiële bijdrage van minimaal 4.000 en maximaal 30.000 euro. Het fonds is eind 2021 gestopt.

Ervoor in de plaats lanceerde het ministerie van OCW de regeling Schoolkracht. Het ministerie trok in totaal  5 miljoen euro uit voor de regeling; scholen konden maximaal 30.000 euro aanvragen voor ideeën voor schoolontwikkeling. Ook deze regeling is inmiddels afgelopen.

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (NRPO-SIA)

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft de RAAK-regeling. Hiervan zijn met name RAAK-PRO en RAAK-publiek interessant. RAAK-PRO is onder meer gericht op praktijkgericht onderzoek aan hogescholen in samenwerking met de beroepspraktijk. RAAK-publiek is gericht op het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling tussen hogescholen en professionals uit de publieke sector.

Dudoc-Alfa

Het programma Dudoc-Alfa biedt de mogelijkheid om promotieonderzoek te doen op het terrein van de vakdidactiek van de geesteswetenschappen. Meer informatie op de website van het Regieorgaan Geesteswetenschappen.

TechYourFuture

TechYourFuture daagt onderzoekers en onderzoekende studenten van Saxion, Universiteit Twente en Windesheim uit om praktijkgericht onderzoek te doen om de kwaliteit van het techniekonderwijs te verhogen. TechYourFuture initieert onderzoek waarmee inzicht wordt verkregen over de factoren die van belang zijn bij het promoten van bèta en technologie.

Internationaal