Over de Kennisrotonde

De Kennisrotonde is het online loket voor de snelle beantwoording van vragen uit het onderwijs met kennis uit onderzoek. Iedereen die werkt in of nabij de onderwijspraktijk van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of een lerarenopleiding, kan vragen stellen. Deze vragen beantwoordt de Kennisrotonde met wetenschappelijk gefundeerde inzichten over wat wel en wat niet werkt.

Hoe werkt de Kennisrotonde?

1. Heb je een kennisvraag?
Stel eenvoudig je vraag via het online formulier. Het stellen van een vraag is kosteloos.

2. Vraagarticulatie
Na het indienen van je vraag nemen wij contact met je op. In een telefonisch gesprek gaan we dieper in op wat je wilt weten en scherpen we samen je vraag aan tot een onderzoekbare vraag.

3. Beantwoording
We gaan aan de slag om jouw vraag snel te beantwoorden. We analyseren hiervoor wetenschappelijke literatuur en we raadplegen experts. Je ontvangt een schriftelijk antwoord op jouw vraag.

4. Kennisdeling & kennisbenutting
Met de beantwoording willen we jou helpen om wetenschappelijk gefundeerde keuzes te maken in het onderwijs. Wij delen de antwoorden breed zodat ook anderen geholpen worden. Deel jij mee?

Welke vragen beantwoordt de Kennisrotonde?

De Kennisrotonde beantwoordt concrete en onderzoekbare kennisvragen, zoals: ‘Is het waar dat studiepunten de motivatie van studenten verbeteren?’ of ‘Draagt een later begintijdstip van lessen in het voortgezet onderwijs bij aan hogere leerprestaties?’ of ‘Is het waar dat een brede brugklas bijdraagt aan een effectieve selectie van leerlingen?’ Bekijk alle vragen die de Kennisrotonde heeft beantwoord of bekijk onderstaande video’s:

Wie heeft de Kennisrotonde opgericht?

Begin 2016 heeft het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek de Kennisrotonde gelanceerd, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad en de Onderwijscoöperatie.

Meer weten over de resultaten van de Kennisrotonde?

Download dan onze brochure ‘De resultaten van 2 jaar Kennisrotonde’. Hierin lees je meer over de beleving van vraagstellers en hun beantwoorde vragen.

FAQ

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de Kennisrotonde.

Contact

Algemene vragen of suggesties? Of wil je samenwerken met de Kennisrotonde? Neem dan contact op via: info@kennisrotonde.nl of kijk hier voor meer informatie.

Disclaimer

Artikelen van de Kennisrotonde kunnen, met bronvermelding, vrijelijk worden overgenomen. De Kennisrotonde is niet aansprakelijk voor de gevolgen van keuzes waarbij in het geheel van afwegingen onze antwoorden een rol hebben gespeeld.