Tanja van Nes
Tanja van Nes

Vijf vragen aan…

Onderwijsprofessionals stellen hun vragen aan de Kennisrotonde. In deze rubriek komt een van hen aan het woord over het waarom van de vraag en de bijdrage van het antwoord aan zijn/haar dagelijkse onderwijspraktijk. Ditmaal is dat Tanja van Nes, didactisch adviseur van Muiswerk Educatief.

Wat was jouw vraag aan de Kennisrotonde?
“Mijn vraag was hoe je binnen digitale leermiddelen leerlingen kunt motiveren en hun prestaties kunt verhogen.”

Wat was de aanleiding om deze vraag te stellen?
“Ik wil leraren die digitale middelen gebruiken, adviseren hoe ze leerlingen het beste kunnen motiveren. Je merkt vaak dat leraren denken ‘oh, de leerlingen werken nu op de computer, dus hoef ik niets te doen’. Ze realiseren zich niet altijd dat ze leerlingen moeten blijven begeleiden en met hen samen actief blijven reflecteren op wat ze doen. Dat bleek ook uit het antwoord van de Kennisrotonde: persoonlijke feedback is belangrijk.”

In hoeverre helpt het antwoord van de Kennisrotonde jou bij het maken van verdere keuzes?
“Ik heb de lerarenopleiding gedaan, dus ik ken de leertheorie over motiveren. Maar hoe maak je die slag naar een digitale omgeving? In het antwoord kwam ik veel tegen dat ik herken. Ook kreeg ik informatie die ik zelf niet uit onderzoek kende, maar intuïtief wel aanvoelde. Bijvoorbeeld dat het competitie-element niet goed is voor het leerrendement. Je leest weleens dat jongens door competitie beter gaan werken. Ik had juist het gevoel dat dat niet zo is. Nu heb ik dat bevestigd gekregen.

Wat ga je met het antwoord doen?
“We waren ons programma al aan het verbeteren voordat we antwoord van de Kennisrotonde kregen op mijn vraag. Het was goed te lezen dat we al veel goed doen. De Kennisrotonde heeft een knappe slag gemaakt van algemene leertheorie naar de digitale omgeving. Dat brengt ons op ideeën. Ik heb direct een van de genoemde onderzoeken erbij gepakt. Dat ging me echter boven mijn pet en heb het doorgestuurd naar onze directeur. Hij is degene die onze online omgeving ontwikkelt en gaat zich verdiepen in het theoretische model om te kijken of het ook implementeerbaar is.”

Heeft het antwoord aan je verwachtingen voldaan?
“Het antwoord heeft zeker aan de verwachtingen voldaan. Meer dan ik had verwacht. Ik ben onder de indruk hoe compact het antwoord is. Het is een verhaal dat ik aan iedereen in mijn organisatie kan laten lezen. Ik heb er een kort blogje over gemaakt en gesuggereerd het originele antwoord te lezen.