Projectendatabase onderwijsonderzoek

Welkom in de projectendatabase onderwijsonderzoek van het NRO. In deze database vindt u alle onderzoeksprojecten van het NRO, aangevuld met onderzoeksprojecten van andere organisaties. Meer informatie over deze database.

Samen werken aan onderwijskwaliteit in het MBO

Projectnummer
405-15-621
Titel
Samen werken aan onderwijskwaliteit
Programma
Organisatie
NRO
Looptijd
1-11-2015 t/m 30-4-2019
Onderwijssector
mbo
Thema
Kwaliteitszorg, Opleiden en professionalisering van leraren
Status
Afgerond

​Hoewel opleidingsteams in het mbo 'aan zet' zijn, vinden zij het niet eenvoudig om verantwoordelijkheid te nemen voor (het verbeteren van) de onderwijskwaliteit. De vraag is hoe mbo-instellingen opleidingsteams beter kunnen ondersteunen bij het werken aan onderwijsverbetering. In dit praktijkgerichte onderzoek, dat werd opgezet en uitgevoerd door een consortium van mbo-instellingen en onderzoeksinstituten, werd nagegaan welke factoren van invloed zijn bij het samenwerken aan onderwijskwaliteit. Uit het onderzoek komt naar voren dat zes factoren hierbij van belang zijn:

  1. leiderschapsklimaat,
  2. ondersteunende afdelingen,
  3. samenwerkingscondities,
  4. kwaliteit van samenwerking,
  5. teameffectiviteit, en ten slotte
  6. onderwijspraktijk.

​Deze factoren geven bestuurders en leidinggevenden in mbo-instellingen grip op wat ervoor zorgt dat het ene team optimaal functioneert en het andere team niet op gang wil komen. 

Projectleider

Naam projectleider
Instelling projectleider
Dr. P. Brouwer
Stichting CINOP
Relevante link(s)

Deze projectendatabase onderwijsonderzoek is in ontwikkeling en zal stap voor stap worden verbeterd. We horen graag uw reactie. Stuurt u deze alstublieft naar: webbeheer@nro.nl.