Projectendatabase onderwijsonderzoek

Welkom in de projectendatabase onderwijsonderzoek van het NRO. In deze database vindt u alle onderzoeksprojecten van het NRO, aangevuld met onderzoeksprojecten van andere organisaties. Meer informatie over deze database.

Schoolkenmerken voor ontwikkeling van burgerschapscompetenties

Projectnummer
411-12-037
Titel
The influence of school on the development of civic and citizenship competences of adolescents, and their impact on future participation as citizen
Programma
Organisatie
NRO
Looptijd
1-9-2013 t/m 31-8-2018
Onderwijssector
vo
Thema
Maatschappelijke context van het onderwijs, Pedagogische functie van het onderwijs
Status
Afgerond

De onderzoekers bestuderen de invloed van de school op de ontwikkeling van burgerschapscompetenties, en de mate waarin deze de toekomstige participatie van leerlingen beïnvloeden. Hiervoor is een vragenlijst ontwikkeld voor de politieke en maatschappelijke participatie van jonge volwassenen. Gegevens worden gekoppeld aan eerdere studies naar burgerschap en ook andere bronnen, en daarna geanalyseerd. De studie zal uitwijzen in welke mate, en welke, schoolkenmerken bijdragen aan de ontwikkeling van burgerschapscompetenties van leerlingen in het secundair onderwijs, en in welke mate burgerschapscompetenties politieke en maatschappelijke participatie in de vroege volwassenheid beïnvloeden.

Projectleider

Naam projectleider
Instelling projectleider
Prof. dr. R.J. Bosker
Rijksuniversiteit Groningen
Relevante link(s)

Deze projectendatabase onderwijsonderzoek is in ontwikkeling en zal stap voor stap worden verbeterd. We horen graag uw reactie. Stuurt u deze alstublieft naar: webbeheer@nro.nl.