Startimpulsproject

Startimpuls NWA

NWO heeft in 2017 8 Startimpulsprojecten toegekend, Het project Gelijke kansen voor een diverse jeugd is één van de Startimpulsen en loopt tot en met 2020.

Dit onderzoek heeft vijf deelprojecten:
.

 1. Gelijke kansen in de jeugdgezondheidszorg
  Hoe kunnen we opeenstapeling van ongezond gedrag en gezondheidsproblemen van jongeren voorkomen?
 1. Verbinding tussen onderwijs en jeugdzorg
  Kan met laagdrempelige interventies, namelijk een klassikale ‘stressles’ de onderwijs-jeugdzorg verbinding worden versterkt?
 1. De kracht van ontmoeting
  Hoe zorgen we voor betekenisvolle ontmoeting en samenwerking tussen wijkteams en moeilijk bereikbare jongeren en hun ouders?
 1. Aanvullend onderwijs
  Hoe ziet het buitenschools leren in Nederland eruit en welke invloed heeft het op ontwikkelingskansen van leerlingen met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden?
 1. Sociale cohesie in de klas
  Hoe kun je sociale cohesie versterken in een klas met veel diversiteit in sociaal en cultureel-etnische achtergronden?
  .

Hoe is het Startimpulsproject tot stand gekomen?
Het Startimpulsproject is tot stand gekomen door middel van een sandpitprocedure, waarbij door middel van iteratieve workshops een projectvoorstel wordt gevormd.
Bij de sandpitprocedure van de route Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs is er gewerkt met vijf thema’s en bijbehorende projectleiders. Deelnemers vanuit de praktijk, het beleid, de wetenschap of een samenwerkingsverband konden zich aanmelden met een korte cv en motivatie.
De projectleiders selecteerden hun team op basis van jurybeoordelingen. Met dit team werd in een serie van workshops het projectvoorstel voor het betreffende thema uitgewerkt. Ditzelfde team vormt het consortium dat het project uitvoert.

De projectleiders van Gelijke kansen voor een diverse jeugd zijn prof. dr. Monique Volman (UvA) en prof. dr. Judi Mesman (UL).