NRO-verbindingsprijzen

De winnaars en kanshebbers van de NRO-verbindingsprijzen 2019. Foto’s: Edwin Weers (Magazine on the Spot)

Tijdens een feestelijke uitreiking op het NRO-congres op 30 oktober 2019 zijn de winnaars van de NRO-verbindingsprijzen bekend gemaakt. Joyce Kuenen won de prijs voor leraren, Ellen Rusman ging met de prijs voor onderzoekers aan de haal.

Voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren waren de kanshebbers:

Voor de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers waren dit:

Van elk van de geselecteerde inzendingen is een professionele promotievideo gemaakt om ook andere onderzoekers en leraren te inspireren om praktijk en onderzoek dichter bij elkaar te brengen.

Prijsuitreiking op 30 oktober

Tijdens het NRO-congres op 30 oktober 2019 zijn de eindwinnaars bekend gemaakt. Alle kanshebbers presenteerden daar hun inzending. De uiteindelijke winnaars van beide prijzen gingen ieder met een bedrag van € 2.000 naar huis.

Jury

De jury beoordeelde de inzendingen van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers op wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor het onderwijs, bereik en kwaliteit en op duurzaamheid van de ontwikkelde producten. De jury van de NRO-verbindingsprijs voor onderzoekers bestond uit Henriëtte Maassen van den Brink (hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie UvA, oud-voorzitter Onderwijsraad), Wilfried Admiraal (hoogleraar onderwijskunde Leiden, voorzitter Vereniging voor Onderwijs Research) en Dick van der Wateren (docent natuurkunde en NLT, wetenschapper, auteur en edu-blogger).

De inzendingen voor de NRO-verbindingsprijs voor leraren werden beoordeeld op de manier waarop inzichten uit wetenschappelijk onderzoek zijn vertaald naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek. Voor de NRO-onderwijsprijs voor leraren werd de jury aangevuld met Liesbeth Breek (docente Frans en onderwijsontwikkelaar Petrus Canisius College Alkmaar, auteur lesmethode Frans en docententrainer), Bart ten Bosch (leerkracht en kwaliteitsmedewerker OBS Het Galjoen Den Haag) en Mila Bosman (docent interieuradviseur HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur Rotterdam).

Samenwerking

De NRO-verbindingsprijzen zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek in samenwerking met de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR), PO-Raad, VO-raad en MBO Raad.

Er zijn twee verbindingsprijzen: één voor onderzoekers en één voor onderwijsprofessionals: