Prof. dr. Eric-Jan Wagenmakers (Universiteit van Amsterdam) – JASP: Een gratis en gebruiksvriendelijk statistiekprogramma

Statistiek is niet meer weg te denken uit het moderne onderwijscurriculum. Eric-Jan Wagenmakers stond als onderzoeker / projectleider met zijn team aan de wieg van het open-source pakket JASP. JASP is een volledig gratis en gebruiksvriendelijk programma. Met JASP kunnen docenten en leerlingen allerhande statistische berekeningen uitvoeren, resultaten van commentaar voorzien en leren hoe je conclusies trekt uit gegevens.

Nominatievideo Eric-Jan Wagenmakers

JASP maakt gebruik van moderne statistische methodes. Verzoeken van gebruikers in het onderwijs worden regelmatig in het programma verwerkt. Er is dus sprake van een samenwerking tussen wetenschappers die nieuwe methodes in JASP implementeren, en docenten en studenten die bepaalde functionaliteiten van JASP vragen.

De jury:

De jury onderschrijft dat het onderwijsveld op alle niveaus sterk gebaat is bij een degelijk statistiekprogramma dat voor het onderwijs bovendien gratis beschikbaar is. Het programma is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek en door de keuze voor open source wordt naast toegankelijkheid ook de duurzaamheid geborgd. Dit programma kan een sterke bijdrage leveren aan het opleiden van studenten en leerlingen, maar ook docenten in het gebruik van statistiek. De jury ziet dat het programma momenteel vooral wordt gebruikt in het hoger onderwijs. Zij hoopt dat de nominatie voor de NRO-verbindingsprijs eraan kan bijdragen dat het programma ook in het voortgezet onderwijs gebruikt gaat worden. Juist daar waar leerlingen voor het eerst kennismaken met statistiek ziet de jury grote meerwaarde van het programma.