Joris Hoeboer (De Haagse Hogeschool) – De MQ Scan; Snel, betrouwbaar en gevalideerd inzicht in motorische ontwikkeling van kinderen

Joris Hoeboer is gefascineerd door het monitoren en verbeteren van het motorisch leerproces van kinderen. Daarom heeft hij in de afgelopen jaren samen met een consortium van docenten en onderzoekers een praktisch toepasbare, valide en betrouwbare motoriektest voor de LO-praktijk ontwikkeld. Op basis hiervan is de MQ-scan ontwikkeld.

Nominatievideo Joris Hoeboer

De MQ-scan is een registratiesysteem inclusief een app waarmee docenten binnen één minuut inzicht krijgen in de motorische vaardigheid van kinderen van 4-12 jaar. Dat maakt het mogelijk om te screenen, benchmarken, monitoren en evalueren, zoals bijvoorbeeld de lessen differentiëren naar het motorisch niveau van de kinderen.

Ook genomineerd in 2016

De jury nomineerde dit project ook in 2016 voor de verbindingsprijs. Lees hier dat artikel. De scan is inmiddels serieus doorontwikkeld en het nu ontwikkelde registratiesysteem is degelijk en gebruiksvriendelijk. Er worden dit jaar rond de 50.000 kinderen gemeten met de MQ-scan. Verder is in de tussentijd effectiviteitsonderzoek uitgevoerd en zijn meerdere wetenschappelijke publicaties verschenen, waardoor de wetenschappelijke onderbouwing is verbeterd.

De jury:

De jury is van mening dat de MQ-scan een mooi product is dat eenvoudig toepasbaar is op alle scholen. Bovendien is de tool goed in de markt gezet: hij is voor meerdere scholen makkelijk toegankelijk via de smartphone. Ook internationaal wordt de MQ-scan geïmplementeerd.

De jury is onder de indruk van de samenwerking tussen het onderzoek en de ontwikkeling van de MQ-scan en is ervan overtuigd dat het registratiesysteem een handig en goed onderbouwd instrument is dat ervoor zal zorgen dat leraren gericht kunnen werken aan de motorische ontwikkeling van leerlingen.