Onderzoek ingezet om onderwijs te verbeteren? Dien nu in voor de NRO-onderwijsprijs 2017!

Ben je leraar of schoolleider? Heb je inzichten uit relevant wetenschappelijk onderzoek op een doeltreffende manier gebruikt ter verbetering van de onderwijspraktijk in het schooljaar –2016-2017? En heb je collega’s binnen en buiten de school hierover weten te enthousiasmeren? Dan ben jij wellicht de toekomstige winnaar van de NRO-onderwijsprijs 2017! Om mee te kunnen dingen naar de prijs, dient je inzending voor 3 juli bij het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) binnen te zijn. Tijdens het NRO-congres op 1 november 2017 maakt de jury de winnaar bekend die 2000 euro in ontvangst mag nemen. Het publiek kiest een publiekswinnaar.

Leraren, zorgcoördinatoren, schoolleiders en andere direct bij de onderwijspraktijk betrokkenen die verbonden zijn aan Nederlandse scholen voor primair en voortgezet onderwijs en mbo kunnen meedingen naar de prijs van 2000 euro. Overweeg je een aanmeldformulier op te sturen? Lees dan eerst het reglement (pdf) door, waarin we de voorwaarden en beoordelingscriteria omschrijven. Het ingevulde aanmeldformulier, voorzien van eventuele bijlagen, dien je uiterlijk 3 juli 2017, 14:00 uur via congres@nro.nl op te sturen. Voor vragen kun je bij ditzelfde e-mailadres terecht. Je aanmelding op tijd verstuurd? Dan zal een jury, waarvan de leden ervaring hebben met het leggen van de verbinding tussen onderwijsonderzoek, onderwijspraktijk en beleid, zich over je inzending buigen. De jury nomineert vervolgens één inzending per onderwijssector, te weten: het primair onderwijs (met inbegrip van het speciaal onderwijs), het voortgezet onderwijs en het mbo. Behoor je tot de drie genomineerden? Gefeliciteerd! Er komt een filmmaker langs op jouw school om een professionele video te maken naar aanleiding van je inzending, waarmee je andere onderwijsprofessionals in Nederland kunt inspireren. De promotiefilmpjes plaatsen we op de NRO-website en tonen we aan het publiek tijdens het NRO-congres op 1 november. Je mag het filmpje ook gebruiken voor eigen doeleinden.

Tijdens het NRO-congres op 1 november heb je gelegenheid je inzending aan de andere deelnemers van het congres te presenteren. Een mooie kans om je aanpak met een breed publiek van onderwijsprofessionals en onderzoekers te delen, én om dit publiek te overtuigen van de waarde van je inzending. Het publiek kiest namelijk tijdens het congres zijn favoriet. De jurywinnaar ontvangt de prijs van 2000 euro; de publiekswinnaar mag een oorkonde in ontvangst nemen.

Over het NRO en de NRO-verbindingsprijzen

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Dat doet het NRO door onderwijsonderzoek te coördineren en te financieren, en door de verbinding tussen praktijk en onderzoek te verbeteren.

De NRO-onderwijsprijs is in het leven geroepen, om het belang van evidence informed onderwijs en een onderzoekende houding van leraren te stimuleren. De NRO-onderwijsprijs is een initiatief van het NRO in samenwerking met de PO-raad, VO-raad, MBO-raad en de Onderwijscoöperatie.

Parallel aan het traject van de NRO-onderwijsprijs, vindt ook de selectie en uitreiking van de NRO-VOR-praktijkprijs plaats. Deze prijs wordt uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker wiens onderzoek op doeltreffende wijze is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid.