De NRO-onderwijsprijs voor leraren

De NRO-onderwijsprijs gaat naar een leraar of andere onderwijsprofessional in de school, die op doeltreffende wijze binnen de school gebruik maakt van inzichten van wetenschappelijk onderzoek. Leraren en andere onderwijsprofessionals die direct verbonden zijn aan een Nederlandse school kunnen meedingen naar de prijs van € 2.000.

Maak je als leraar, zorgcoördinator, schoolleider of andere onderwijsprofessional in een school expliciet gebruik van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek om het onderwijs in je school te verbeteren? Weet je hiermee leerlingen, schoolleiding en collega’s te enthousiasmeren? En probeer je hiermee ook nog eens andere leraren inspireren? Dan kun je meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden met het formulier dat van half maart tot eind juni op de website beschikbaar is. Je kunt ook een collega voordragen.

De nominaties voor 2017 zijn bekend. Lees het nieuwsbericht.

Een jury bestaande uit een vertegenwoordiger uit onderwijsonderzoek, onderwijspraktijk en onderwijsbeleid én een leraar uit het PO, het VO en het MBO, nomineert drie kandidaten en kiest een winnaar die bekend wordt gemaakt bij het jaarlijkse NRO-congres, dat dit jaar op 1 november plaatsvindt. Het publiek kiest daarnaast een eigen favoriet. De jury beoordeelt de inzendingen op de manier waarop de onderwijsprofessional inzichten uit wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek. De criteria zijn uitgewerkt in het reglement (pdf).

Van de genomineerde inzendingen worden filmpjes gemaakt die andere leraren en onderwijsprofessionals kunnen inspireren om hun onderwijs te onderbouwen met inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast presenteren de genomineerden hun inzending bij het congres.

NRO-verbindingsprijzen

De NRO-onderwijsprijs is in het leven geroepen, om het belang van evidence informed onderwijs en een onderzoekende houding van leraren te stimuleren. De NRO-onderwijsprijs voor leraren is een van de twee NRO-verbindingsprijzen. De NRO-verbindingsprijzen onderstrepen het belang van onderzoek met relevantie voor de onderwijspraktijk. De prijzen stimuleren leraren om gebruik te maken van wetenschappelijk onderzoek en producten die daarop zijn gebaseerd en onderzoekers om te streven naar kennisbenutting.

Samenwerking

De NRO-onderwijsprijs is een initiatief van het NRO in samenwerking met de PO-raad, VO-raad, MBO-raad en de Onderwijscoöperatie.