Winnaars vorige edities NRO-verbindingsprijzen

2015
NRO-VOR-praktijkprijs: Anje Ros en Linda van den Bergh

De NRO-VOR-Praktijkprijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt. Drie genomineerde kandidaten uit in totaal 19 inzendingen presenteerden zich met een filmpje van vijf minuten op het NRO-congres op 4 november 2015. Het publiek bepaalde vervolgens dat Linda van den Bergh en Anje Ros winnaars van de NRO-VOR-Praktijkprijs 2015 werden. Ze ontvingen de prijs van 2000 euro voor de manier waarop zij hun onderzoeksresultaten naar het geven van feedback aan leerlingen tijdens actief leren hebben vertaald in een handboek en online studiemateriaal. De jury was onder de indruk van het prachtige materiaal waarmee leerkrachten in het basisonderwijs het geven van goede feedback kunnen verbeteren. De twee andere genomineerden waren Ton de Jong namens het Go-lab consortium met Go-lab en Mariëtte Lusse met Handreiking samenwerken met ouders in het vo en mbo. Bekijk de nominatiefilmpjes hieronder.

NRO-VOR-Praktijkprijs 2015 - van den Bergh en Ros

NRO-VOR-Praktijkprijs 2015 - de Jong

NRO-VOR-Praktijkprijs 2015 - Lusse

Grote vooruitgang in korte tijd

Dr. Linda van den Bergh en dr. Anje Ros ontwikkelden, op basis van onderzoek naar het geven van feedback tijdens actief leren, een handboek en online studiemateriaal voor leerkrachten basisonderwijs en pabo-studenten. Concrete adviezen en tips, illustratieve video’s en handige checklists, onderbouwd met theorie, bieden leerkrachten een waardevol instrument om hun feedback aan leerlingen te verbeteren. Bij het testen van de aanpak die Van den Bergh en Ros ontwikkelden, bleek dat leerkrachten in korte tijd grote vooruitgang boekten. Van den Bergh en Ros hebben met Begeleiden van actief leren (Coutinho, 2015) een concrete handreiking ontwikkeld waarmee leerkrachten een van de moeilijkste onderdelen van het leraarsvak, het geven van goede feedback, kunnen aanpakken. Van den Bergh en Ros zijn beiden verbonden aan de Fontys Hogeschool.

Lees het volledige juryrapport

De jury

De jury bestond uit voorzitter Agnes Wolbert (voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer), Monique Volman (hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de VOR) en Dick van der Wateren (leraar natuurkunde en nl&t aan het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, wetenschapper, auteur en edublogger).