Internationale databases voor de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid

De NRO-kennisportal ontsluit alleen Nederlandstalige bronnen. De volgende databases bieden in Engelstalige documenten betrouwbare informatie voor de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid:

Best Evidence Encyclopedia (BEE)
BEE bevat samenvattingen van educatieve interventies die op grond van wetenschappelijk onderzoek het stempel ‘bewezen effectief’ hebben gekregen. BEE wordt gemaakt door de School of Education (SOE) van de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten.

Best Evidence Encyclopedia UK
De Britse BEE bevat samenvattingen van educatieve interventies die op grond van wetenschappelijk onderzoek het stempel ‘bewezen effectief’ hebben gekregen. BEE wordt gemaakt door het Institute for Effective Education (IEE) van de University of York.

Bite Science
Bitescience is een database van het Center for Research on Children, Adolescents, and the Media (CCAM – UvA) met samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek naar jongeren. Educatie is een van de rubrieken in de database.

Educational Evidence Portal (EEP)
Deze portal geeft via één ingang toegang tot diverse betrouwbare websites en databases met resultaten van onderwijsonderzoek. De werking van de EEP is vergelijkbaar met die van de NRO Kennisportal Onderwijs. De portal is bedoeld voor onderwijsprofessionals en is een initiatief van het EIPPEE netwerk. EIPPEE staat voor Evidence Informed Policy and Practice in Education in Europe.

Teaching and Learning Toolkit
De Teaching and Learning Toolkit biedt toegankelijke samenvattingen van onderwijsonderzoek over leerlingen met speciale behoeften. Bij elk onderzoek wordt kort vermeld hoe effectief de beschreven interventie is, hoe sterk het wetenschappelijk bewijs voor de werking van de interventie is en wat de kosten van de interventie zijn. De Toolkit is van de Britse Education Endowment Foundation (EEF).

What Works Clearinghouse
Deze website van het Amerikaanse Institute of Education Sciences geeft een overzicht van educatieve programma’s, producten en beleidsmaatregelen die op grond van wetenschappelijk onderzoek het stempel ‘bewezen effectief’ hebben gekregen.

» terug naar de NRO Kennisportal Onderwijs