Toegang tot wetenschappelijke literatuur
Wil je als leraar gebruik maken van kennis uit wetenschappelijke literatuur over onderwijsonderzoek? Wij bieden je tips voor het vinden, duiden en benutten hiervan! Direct toegang tot wetenschappelijke publicaties voor het po, vo of mbo? Dat kan via voordeleraar.nl.
Onderwijsonderzoek levert veel bruikbare kennis op. Vraag je je bijvoorbeeld af of de aanpak bij jou op school de juiste is, of loop je tegen een probleem aan? Kennis uit onderzoek kan je helpen om de juiste keuzes te maken. En om deze te onderbouwen.
Maar hoe vind je de weg in een altijd groeiende hoeveelheid informatie? Hieronder beschrijven we in vier stappen hoe je informatie vindt en deze benut in jouw praktijksituatie.
1. Bepaal je zoekvraag en zoekstrategie
De eerste stap is om zo precies mogelijk te bepalen wat je precies zoekt en hoe je dat gaat vinden. Het is slim om daarnaast te bepalen welke informatie je nog mist om een besluit te kunnen nemen. En liefst bepaal je al welke begrippen of termen je naar gaat zoeken. Dit zorgt ervoor dat je sneller tot een bruikbaar antwoord komt. Enkele bronnen die je kunnen helpen bij deze stap:
2. Zoeken naar kennis uit onderwijsonderzoek
Er zijn ontzettend veel plekken waar kennis wordt verzameld en beschikbaar wordt gesteld. Veel ervan zijn gratis toegankelijk, maar sommigen ook niet (zie verderop over open acces of betaal muren). Op hoofdlijnen heb je twee soorten 'verzamelingen' van informatie. Ten eerste heb je de bronnen die toegang bieden tot de originele wetenschappelijke publicaties. Deze zijn geschikt als je op zoek bent naar verdieping en uitgebreide onderbouwing van conclusies die zijn getrokken. Daarnaast heb je bronnen die deze informatie samenvatten en/of 'vertalen' naar de praktijk.
-
Zoeksystemen met vrij toegankelijke literatuur
Een overzicht van Nederlands- en Engelstalige websites en zoeksystemen die toegang bieden tot wetenschappelijke publicaties. -
Websites met pakkende samenvattingen en praktische vertalingen
Een overzicht van Nederlands- en Engelstalige websites waarop op prettig leesbare wijze kennis uit onderwijsonderzoek gedeeld wordt.
Open Access en betaalmuren
NRO zet zich in voor het gratis toegankelijk maken van wetenschappelijke literatuur voor het onderwijs. In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur zal je echter zo nu en dan nog op een 'betaalmuur' stuiten. Je vindt dan meestal wel een korte samenvatting, maar het een tijdschrift vraagt een bijdrage om het volledige artikel te kunnen lezen.
Je kunt natuurlijk de auteur van het artikel e-mailen met het verzoek om het artikel toe te sturen. Google de naam van de auteur en vind de website van de universiteit waar zij/hij werkzaam is. Daarop staan meestal contactgegevens van individuele onderzoekers vermeld.
Maar er zijn ook andere routes die je kunt bewandelen:

Krijg gratis toegang!
Een jaar lang gratis toegang tot de wetenschappelijke database EBSCO Education Source? Kijk snel op www.voordeleraar.nl.
Helemaal geen open acces variant beschikbaar? Dan zijn er nog betaalbare alternatieven voor het aanschaffen van losse artikelen:
3. Aan de slag met de zoekresultaten
Oké, je hebt nu een lijst zoekresultaten. De vraag is nu: welke zijn voor mij het meest relevant. Hiervoor kun je diverse criteria aanhouden zoals publicatiedatum en afzender. Enkele bronnen die je kunnen helpen bij deze stap.
4. Aan de slag met de gekozen publicatie(s)
Denk je een geschikte bron te hebben gevonden, dan is het zaak die op de juiste manier te interpreteren. Bovendien is het fijn om snel de kern uit een lang artikel te kunnen halen: dat scheelt weer leestijd.
Na het lezen zit je misschien vol nieuwe ideeën. Misschien kun je er direct iets mee bij jou op school. Misschien zijn er alleen maar nieuwe vragen ontstaan. De stap maken naar jouw dagelijkse praktijk is niet altijd even eenvoudig.
Een aantal bronnen op een rij, die je kunnen helpen bij het lezen, interpreteren, benutten en toepassen van de kennis uit onderzoek die je hebt gevonden:
Ook interessant?
Feedback? Graag!
Wil je reageren op deze en onderliggende pagina's over toegang tot literatuur? Heb je ideeën voor hoe we deze nog beter kunnen laten aansluiten op de behoefte van leraren? Of heb je hier een vraag over? We ontvangen graag bericht van je! Je kunt daarvoor onderstaand formulier invullen of rechtstreeks contact opnemen met Rowan Zuidema, adviseur Kennisbenutting, via r.zuidema@nwo.nl of 070 349 43 66.