question

Bepaal je zoekvraag en zoekstrategie

« Toegang tot wetenschappelijke literatuur voor leraren

Klik op de onderstaande afbeeldingen en links om direct naar de desbetreffende pagina’s doorverwezen te worden.

Onderwijs met Kennis helpt leraren met het ontwikkelen van vaardigheden om literatuur te gebruiken voor onderwijsverbetering, aan de hand van stappenplannen en voorbeelden. In de stappen Hoe maak je van een praktijkvraag een kennisvraag? en Hoe zoek je handig? word je geholpen om tot een geschikte kennisvraag en zoektermen te komen, en worden handige zoekmethoden toegelicht.

informatievaardigheden voor leraren

Pagina 16 en verder: Het boek Informatievaardigheden voor leraren (gratis PDF) van de Open Universiteit biedt jou als leraar hulp bij het afbakenen van het onderwerp en het formuleren van zoekvragen (vanaf pagina 16), evenals het bepalen van je zoekstrategie en zoektechnieken (vanaf pagina 21).

Pagina 12 en verder: Hoe slimmer je zoekt, hoe relevanter de zoekresultaten. Onderzoeksjournalist Ewoud Sanders stelt dat slim zoeken binnen twee uur te leren is. In zijn boek Eerste Hulp bij e-onderzoek (gratis PDF) licht hij aan de hand van zoekvragen uit de academische praktijk toe hoe je slimmer digitale bronnen kunt doorzoeken.

Gratis webcursussen Zoeken van wetenschappelijke informatie, aangeboden door universiteiten en hogescholen.

Speciaal voor docenten in het MBO Groen onderwijs heeft de Wageningen Universiteit een Wiki Informatievaardigheden ontwikkeld.

De Radboud Universiteit biedt een interactieve zelfstudiemodule aan waarbij je oefent met het formuleren van zoekvragen en trefwoorden, verschillende zoekmethoden hanteert, en zoekt binnen de onderwijsonderzoekdatabase ERIC. Daarnaast kun je ook de Basiscursus Literatuuronderzoek doorlopen voor tips over hoe je effectief naar literatuur zoekt. Er is ook een webpagina die algemene zoektechnieken omschrijft die toepasbaar zijn in de meeste databanken.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht stelt dat je voor het vaststellen van een effectieve zoekstrategie jezelf deze vier vragen kunt stellen. Ook ontvang je advies voor de opbouw van je zoekactie, en aanwijzingen over wat te doen als je te weinig of juist teveel zoekresultaten vindt.

Meer oefening nodig? Doorloop dan de webcursussen van de Rijksuniversiteit Groningen; de Vrije Universiteit (er is ook een versie voor scholieren); de Universiteit Leiden of download de syllabus van de Universiteit Twente (PDF).